I dag er det FNs officielle sprogfejringsdag for russisk! I den anledning får du her ti ting om det russiske sprog, som du måske ikke vidste i forvejen.
(1) Russisk er det ottende mest talte sprog i verden med næsten 258 millioner første- og andetsprogstalere. Det er desuden det andet mest populære sprog på internettet efter engelsk!
(2) Russisk er på føderalt plan det eneste officielle sprog i Rusland, men der findes samtidig omkring 100 oprindelige sprog i forskellige dele af landet. En paragraf i den russiske grundlov gør det muligt for de enkelte russiske republikker at have mere end et officielt sprog. For eksempel er både russisk og de tyrkiske sprog altaj og kasakhisk anderkendt som officielle sprog i Republikken Altaj i det sydlige Sibirien.
(3) Som flere andre slaviske sprog skrives russisk med en version af det kyrilliske alfabet. Det er opkaldt efter den græske munk Sankt Kyrillos. Med sin bror, Sankt Metodius, missionerede Kyrillos blandt slaverne i 900-tallet, og traditionelt opfattes brødrene som grundlæggerne af det kyrilliske alfabet. Historien lader imidlertid til at være lidt mere kompliceret (se næste punkt)..!
(4) Forskere mener, at den mest sandsynlige historie er følgende: I det 9. århundrede manglede kristne missionærer et skriftsprog der kunne bruges til slaviske sprog. Sankt Kyrillos skabte til den lejlighed skriftsproget glagolitisk (fra oldkirkeslavisk глаголъ glagol ’ord, ytring’), der var inspireret af andre slaviske missionærers brug af kursiverede græske tegn. Nogle af Sankt Kyrillos’ elever mente dog, at dette skriftsprog var ”upassende”, og de skabte derfor et nyt alfabet baseret på ikke-kursiveret græsk – det, der i dag er kyrillisk. Kyrillisk havde altså ikke som sådan noget med Sankt Kyrillos at gøre, men blev alligevel opkaldt efter ham lang tid efter hans død.
(5) I 1930’erne overvejede det sovjetiske lederskab at afskaffe det kyrilliske alfabet til fordel for det latinske. De mente, at det ville gøre det nemmere for Sovjetunionen at løse forskellige politiske opgaver på internationalt plan, hvis russisk blev skrevet med latinske bogstaver.
(6) Det moderne, russiske kyrilliske alfabet har 33 bogstaver, og det starter med A (a) og slutter med Я (ja). Я er også et ord i sig selv – det betyder ’jeg’. En almindelig talemåde lyder Я последняя буква в алфавите (Ja poslednjaja bukva v alfavite ’Я/Jeg er det sidste bogstav i alfabetet’), og den bruges som en påmindelse til folk om ikke at være for selvcentrerede!
(7) De fleste ord på russisk, der starter med bogstavet A, er låneord.
(8) Der findes en del skandinaviske låneord i russisk, og deres historie går helt tilbage til tidlig middelalder. Mellem det 9. og 11. århundrede var det nemlig vikinger fra nutidens Sverige, der sad på magten i det, der dengang blot hed Kievrus. Blandt låneordene er fx кнут (knut, ’knut, pisk’), крюк, (krjuk, ’krog’) og сельдь (seld, ’sild’), samt navne, der stadig er populære i dag, herunder Олег (Oleg, fra Helge), Ольга (Olga, fra Helga) og Игорь (Igor, fra Ingvar).
(9) Det er ulovligt at bruge visse bandeord i Rusland.
(10) Ifølge FN’s database over bogoversættelser, Index Translationum, er russisk blandt de mest oversatte sprog i verden. Det indtager en fjerdeplads efter engelsk, fransk og tysk. Blandt de mest oversatte forfattere i verden finder vi også nogle, der skrev på russisk. V. I. Lenin er på en syvendeplads, mens F. Dostojevkij indtager syttendepladsen.
Maria Jørgensen er ph.d.-studerende på lingvistik ved Aarhus Universitet, hvor hun til daglig forsker i dansk samtalegrammatik. Hun er desuden tosproget i dansk og russisk.