Lingoblog er en platform, der formidler indhold om sprog og lingvistik (sprogvidenskab) til alle sproginteresserede. Lingoblog blev grundlagt i løbet af 2017-2018 af Peter Bakker, som er idémanden bag bloggen, og Kristoffer Friis Bøegh, som er web-masteren bag hjemmesiden.
Der findes ifølge Ethnologue og Glottolog flere end 7.000 kendte sprog i verden – og der er næsten lige så mange måder at studere dem på.
Lingvister udforsker sproglige fænomener fra et væld af perspektiver og med brug af forskellige værktøjer og metodiske tilgange, hvilket bloggens indhold også afspejler.
Lingoblog.dk er flersproget, hovedsageligt dansk. Udvalgte bidrag findes på andre sprog. Klik på sprogknappen på forsiden for at se, hvilke indlæg du kan læse på dansk, engelsk, tysk, spansk og nederlandsk. På sigt tilføjes flere sprog – har du forslag til, hvilke sprog vi skal inkludere, hører vi gerne fra dig.
Lingoblog forsøger også at få anmeldelser af alle danske bøger om sprog. I slutningen af hver måned bringer vi anmeldelser. Forlag kan sende (akademiske og formidlende) bøger til Lingoblog, Lingvistik/LICS, Aarhus Universitet, Jens Chr. Skous Vej 2, 8000 Aarhus C.
Sprog er et emne, de fleste mennesker har en mening om. Mange er bekymrede over sprogforandringer; de mener, at det er dårligt at være flersproget, medmindre det er i prestigefyldte sprog, osv. Nogle tror, at tegnsprog er talt sprog med hænderne, og at tegnsprog er internationalt (antagelser, der modsiger hinanden!). Med udgangspunkt i videnskabelige studier udgiver Lingoblog bl.a. indlæg om sproglige myter.
Bloggen redigeres af undervisere, ph.d.-studerende og kandidatstuderende fra Lingvistik, Kognitiv Semiotik og Nordisk på Aarhus Universitet, og bloggens indhold vil derfor ofte tage afsæt i dette forsknings- og studiemiljø. Indlæggene kommer dog ikke kun fra ansatte, studerende og forskningsgrupper tilknyttet universitetet, men også i høj grad fra eksterne bidragsydere i Danmark, Europa og fjernere kontinenter.
På Aarhus Universitet arbejder forskere og studerende ikke kun med dansk, men også med sprog fra Afrika, Nord- og Sydamerika, Asien, Australien og Europa, med tegnsprog og med sprog som fænomen generelt. De forsker i hele sprog gennem hele menneskets levealder: Lige fra børns første sproglige tegn til samtalegrammatikken i hjemmeplejen. Derudover arbejdes der med eksperimentelle og komputationelle sprogundersøgelser.
Den aktuelle redaktionsgruppe på Lingoblog består af: hovedredaktør Mette-Marie Møller Svendsen (leksikograf, cand.mag.), sprogbloggerne Kirstine Boas (ph.d.-stipendiat), Jonathan Mastai Husum (ph.d.-stipendiat), Karen Schriver (ph.d.-stipendiat), Kristoffer Friis Bøegh (forsker, ph.d.) og tovholder Peter Bakker (lektor, ph.d.). Liv Bruun Theilgaard er redaktionsassistent.
Tidligere hovedredaktører på Lingoblog: Kristoffer Friis Bøegh (2017, 2023-2024), Ditte Zachariassen (F2018), Søren Sandager Sørensen (E2018), Christina Dideriksen (2019), Maria Jørgensen (F2020), Christina Emborg (E2020), Heidi McGhee (2021-2022) og Sofia Navarro Beck (2023).
Plakaten øverst på siden er tegnet af Ehm Hjorth-Nebel Miltersen.
Hvis du ikke vil misse de nye indlæg fra Lingoblog.dk, så bliv abonnent – helt gratis og uforpligtende. Det er nemt at få besked direkte i din indbakke, bare tryk på knappen i bunden til højre og angiv din email.