Hvad skal vi med navne?

Vi fortsætter boganmeldelsesugen med Jette Rathcke Tegllunds anmeldelse af bogen “Navne. Hvordan vi får dem, vælger dem, bruger dem, elsker dem, glemmer dem, ændrer dem, vænner os til dem, hader dem, fortryder dem, opfinder dem og bliver påduttet dem”.

Da jeg blev spurgt, om jeg ville anmelde Katrine Kehlet Bechsgaards bog “Navne”, kunne tidspunktet ikke have været mere passende. Jeg sad nemlig med min nyfødte pige i armene, og min mand og jeg var endelig blevet enige om hendes navn. Så til trods for ammehjerne og manglende søvn sagde jeg ja tak!

Velskrevet og underholdende

Bechsgaard skriver let og underholdende, og bogen er hurtigt læst. Både bogens størrelse, layout og sprog indbyder til, at man smider sig på sofaen med en kop kaffe og læser den i stedet for en skønlitterær roman. Dermed ikke sagt at den er letbenet – tværtimod kommer den langt omkring, er underbygget med en masse gode og relevante eksempler, og man er ikke i tvivl om, at Bechsgaard er ekspert på området med en tung faglig ballast, der gerne vil fortælle os alt, hvad hun ved. Det betyder desværre også, at bogen til tider er en lille smule rodet og ufokuseret og tager os med ud på nogle sidespor – nogle ganske underholdende og lærerige afstikkere, men ikke desto mindre sidespor, der bidrager til et lidt rodet indtryk. Vi kommer langt omkring, og Bechsgaard henter eksempler fra store dele af populærkulturen og historien og tager os blandt andet med omkring radioprogrammet Mads og Monopolet, Ikeas møbelnavne, Troels Kløvedal, den danske slavehandel og Peter Pedal. Bare for at nævne nogle få. Hvis du er bedre end mig og min ammehjerne til at huske anekdoter, har du her til en hel aften med ufarlig smalltalk til den næste familiefest – hvor du kan underholde med, hvorfor 222 Ole’r mødes i en Ole-gruppe, hvordan Regnbuepladsen i København fik sit navn, og hvordan Cirkel blev et godkendt pigenavn. 

“Det kan man da ikke kalde et lille barn”

Jeg hedder Jette ligesom 21.899 andre danskere. Det er 188 færre end sidste år, og siden januar 2020 var Jette ikke længere på top 20 over de mest udbredte danske kvindenavne. Der dør ganske enkelt flere Jette’r, end der kommer nye til. Det år, jeg blev født, var vi 31, der fik navnet Jette. Samme år var der til f.eks. 960 nye Camilla’er og 810 nye Mette’r. De seneste 10 år er der kun fire piger, der er blevet døbt Jette – til sammenligning fik vi hele 486 nye Emma’er alene i 2019. Men hvordan kan det egentlig være? Det er faktisk ganske enkelt, finder man ud af, når man har læst kapitel 3. Mine forældre har valgt at give mig et navn, der er meget udbredt blandt deres jævnaldrende, hvilket ifølge Bechsgaard er meget ualmindeligt. Navne har nemlig typisk en cyklus på omkring 100 år, så når vi kigger tilbage i anerne efter et navn til familiens nyeste medlem, er det bedste- og oldeforældres navne vi kigger på – og ikke vores egen eller vores forældres generation. Så Jette må vente en generation eller to. 

Hvem skal læse bogen?

DSC02060
Bynavne på to sprog i grænseregionen

Bogen er populærvidenskabelig og henvender sig bredt til alle, der har en interesse for navne. For navne er på godt og ondt noget, der berører os alle. Den omhandler ikke kun de egennavne, vi vælger til vores børn (og nogle gange os selv), men blandt andet også vejnavne, efternavne, firmanavne, produktnavne og det navn, du har givet din gps, hund eller potteplante. For navne er ikke bare tilfældige lyde, vi benævner hinanden med. Navne er kærlighed, og navne er magt. De er status og selviscenesættelse, og de er lavpraktiske. Det er noget, vi bliver givet, og det er noget, vi giver både til mennesker, dyr og ting. Nyfødte børn, hundehvalpe, din nye bil, efterårsstorme – ja, selv den surdej, som så mange fik startet, da de blev sendt hjem her i foråret, skal da have et navn. 

Når du har læst “Navne”, er du helt sikkert blevet klogere, og du er blevet underholdt imens. Om du er blevet bedre rustet til at navngive, vil jeg ikke love. 

Og nå ja – mine egne børn hedder såmænd Oskar og Nanna. 

Om bogen

Forfatter: Katrine Kehlet Bechsgaard
Bogtitel: Navne. Hvordan vi får dem, vælger dem, bruger dem, elsker dem, glemmer dem, ændrer dem, vænner os til dem, hader dem, fortryder dem, opfinder dem og bliver påduttet dem
207 sider
Udgivet i april 2020 hos forlaget Gyldendal
ISBN 9788702279702

 

Jette Rathcke Tegllund er bachelor i lingvistik og kandidat i retorik. Hun har tidligere skrevet opgaver om den danske navnetradition og er pt. på barsel fra sit job som underviser i dansk som andetsprog.

Skriv en kommentar