GRYNT: Åh! Ak! F*ck! Mmm! Undskyld, Danmark …! Grise har ikke et sprog!

For ikke lang siden var jeg på kursus hvor der var nogle journalister der fortalte videnskabsfolk hvordan de skulle omgås med journalister, og hvordan de kunne komme i medierne. Journalister vil have noget spektakulært og aktuelt, mens videnskabsfolk skal passe på at deres viden og indsigter ikke fordrejes.

Den 4. september var der en dokumentar om grisesprog på DR TV. Det blev annonceret at man nu endelig kan forstå grise, og videnskabsfolk i København har fundet ud at grise har 19 forskellige griselyde, der alle sammen udtrykker en følelse. JOURNALISTER! DET ER IKKE SPROG! I begyndelsen sagde disse journalister at videnskabsfolk har opfundet en slags Google Translate mellem grisesprog og menneskesprog. De sagde ikke hvilket menneskesprog; der er mere end 8.000 kendte sprog. Men OK, grisegrynt viste sig at være det samme i flere lande: de har kun et sprog. JOURNALISTER! DET ER IKKE SPROG!

Hvordan hører mennesker grisegrynt? Meget forskelligt. I Danmark siger man at grise siger øf, men på engelsk er det oink, på svensk nöffnöff, på japansk booboo, chrumchrum på polsk og groingroin på fransk. Men nu viser det sig at der ikke kun er utallige måder at høre grise, d.v.s. mange måder at imitere deres lyde.

piglet 3386356 1280
Unge grise. Fotocredit: Pixabay

I laboratorier i Danmark, Tyskland og Storbritannien har videnskabsfolk testet grise, og fundet ud af, at de laver bestemte lyde når de er glade, frustrerede, bange, stressede osv. Man kan høre eksempler her. Derudover har disse forsker udviklet algoritmer der automatisk kan genkende deres følelser ud fra forskellige måder at sige øf på. JOURNALISTER! DET ER IKKE SPROG! Fantastisk arbejde, som hidtil har virket godt (succesrate ca. 90 %) hvis de optager lyde fra én gris og der ikke er nogen baggrundsstøj. Det lykkedes dog ikke så godt i staldene, i markerne og i vogne på vej til slagteri: der skulle man arbejde hårdt for at lokalisere fragmenter som algoritmer kunne analysere: grisene gryntede på samme tid, og det larmede. Men til sidst lykkedes det: resultatet viser at grisene var gladest på åbne marker, og der var ikke stor forskel mellem konventionelle griseholderier (0,825 m2 per gris, 12 i en kasse) og økologiske (mere end 2 m2 per gris, og de KAN komme udendørs). Og hvis man går rundt i staldene to gange om dagen og snakker med sine grise, er de også gladere. Jo gladere en gris er, jo bedre for alle.

Til gengæld har de også fundet ud af, at der næsten ingen smagsforskelle er, kun frilandsgrise gør en forskel. Hvis disse algoritmer bliver videreudviklede, og når de i fremtiden virker i staldene, kan det være til gavn for både grise og griseavlere. Der er jo 28 millioner grise i Danmark, næsten fem gange så mange som mennesker.

Og Danmark er et af de lykkeligste lande i verden, men har de spurgt grisene hvad de føler? De har ikke spurgt dem, men grisene har udtrykt sig alligevel. De er lidt til meget stresset, måske mere i økologisk landbrug end i konventionelt, og fritgående grise har det bedst af alle.

Kun grisen Babe kunne tale. Men der er grund til at tro at det var fake.

Men, kære journalister, det som grisene grynter, er ikke et sprog! Det er kommunikation, ja, men ikke sprog. Forestil dig, at der var et menneske som kun kunne udtrykke sig med åh! Ak! F*ck! Mmm! Kun et-ords-ytringer der kun udtrykker smerter, frustration, glæde,  ville man sige at den person har et sprog? Nej. Og det er hvad grise kender, og derfor har grisene heller ikke et sprog. JOURNALISTER! GRISEGRYNT ER IKKE SPROG! Gris kan kun kommunikere om her og nu, ikke om datid eller fremtid. De kan kun kommunikere deres følelser, ikke andet. De kan ikke undvære at udtrykke disse følelser når de har dem, eller lyve om dem. De kan ikke kombinere tegn (gryntelyde) i systematiske sætninger. De kan ikke føre en dialog med hinanden, eller med en griseavler eller en forsker. De kommunikerer helst hvis de får en belønning, det kan de trænes til.

Grisene kan være mere intelligente end hunde. De kan forstå nogle kommandoer på menneskeprog, men det er det rene vrøvl at sige at grise har et sprog. Eller andre dyr. Nogle dyr forstår mange ord, men kun mennesker har et sprog hvor man kan kombinere tegn (ord). HUSK DET, JOURNALISTER! DET ER IKKE SPROG!

Konklusion: journalisterne have done a good job. De har sensationaliseret en gammel undersøgelse, lavet den aktuel, og stimuleret forskning i den virkelige verden. Videnskabsfolkene kunne dog ikke helt bremse journalisterne, og måske forvirrede de også selv kommunikation og sprog. De er kompetente i deres egne områder.

Coverfoto: colourbox.dk.

 

Peter Bakker holdt op med at spise kød da han var 15 år. Han boede, som vegetar, i mange år ved siden af en grisefarm, og så og hørte grisene, men han havde ingen anelse hvad de råbte og skreg om. Han studerer menneskesprog og lidt dyrekommunikation.

En kommentar til “GRYNT: Åh! Ak! F*ck! Mmm! Undskyld, Danmark …! Grise har ikke et sprog!”

Skriv en kommentar