Den Europæiske Sprogdag 2021 – 20 års jubilæum

2021 er et helt særligt år. Det er nemlig præcis 20 år siden den første Europæiske Sprogdag blev afholdt! Det Europæiske Sprogår 2001, der blev organiseret i et samarbejde mellem Europarådet og EU, havde succes med at involvere millioner af mennesker på tværs af de 45 deltagende lande. Sprogårets aktiviteter hyldede den sproglige mangfoldighed i Europa og fremmede sproglæring. Efter succesen med Sprogåret besluttede Europarådet, at Den Europæiske Sprogdag skal fejres hvert år den 26. september.

De generelle målsætninger for Den Europæiske Sprogdag er:

  1. At gøre offentligheden opmærksom på vigtigheden af at lære sprog og mangfoldiggøre udbuddet af sprog, der læres, med det formål at øge flersprogethed og interkulturel forståelse;
  2. At fremme den rige sproglige og kulturelle mangfoldighed i Europa, som skal bevares og styrkes;
  3. At opfordre til livslang sproglæring både i og uden for uddannelsessystemet, hvad enten formålet er studie- eller arbejdsrelateret, knyttet til mobilitet eller til fornøjelse og udvekslinger.

eurosprog

Jubilæet i år bliver fejret i de europæiske lande, inklusiv Danmark. Overskriften for 2021 i Danmark er ”Sprog er en rejse”. Selve sprogdagen (26. september) falder i år på en søndag. Derfor har vi i hele uge 38 planlagt aktiviteter, som kulminerer fredag den 24. september med bl.a. vandringer i København, hvor du enten via en podcast eller en app kan gå i franske og tyske fodspor gennem byen – eller du kan følge livestreamingen, når bestseller-forfatteren Sissel-Jo Gazan, som er bosat i den tyske hovedstad Berlin, tager os med på en sproglig rejse ind i litteraturens verden.

Lærere på ungdomsuddannelserne kan tilmelde klasser/hold til sprogfortællingerne Rejs med… Sprogfortællingerne varer 45 minutter og foregår i skoletiden i fransk, tysk, italiensk, spansk, græsk, georgisk, polsk og kinesisk.

klein 08Til lærere i grundskolen er der også planlagt aktiviteter og videoer til at fejre sprogdagen i grundskolen. Videoerne har til formål at aktivere elevernes sprog gennem fx sprogregnbuer og elevernes egne sprogfortællinger. Videoerne er udarbejdet af Kristin R. Vilhjalmsdottir fra projektet ”Det Flyvende Tæppe”, der vandt den Europæiske Sprogpris i 2017.

På det danske ECML’s hjemmeside kan man finde yderligere inspiration og materialer til at fejre Den Europæiske Sprogdag og jubilæet. Som nyhed for 2021 er fx pjecen En rejse gennem Europas sprog. Denne pjece, der kan downloades også på dansk, følger Laura på hendes rejse for at opdage de forskellige sprog, der tales over hele kontinentet. Det giver et glimt af de mange og varierede sprog, skikke og kulturer, der findes i Europa. Pjecen er rettet mod yngre elever og skal tilskynde børn til at blive opmærksomme på og udvikle en interesse i Europas mange sprog og kulturer fra en tidlig alder. Til pjecen er der knyttet både klistermærker og lydfiler.

En anden nyhed er den nye version af Den hemmelige agent-app med sprogudfordringer efter den stor succes i sidste år med lanceringen af en app som alternativ til den trykte Håndbog til sprogudfordringer.

klein 05På ECML’s hjemmeside findes også årets sprogquiz med jokes på 13 forskellige europæiske sprog, hvor eleverne kan teste, om de kan genkende sprogene i lydfilerne.

Den Europæiske Sprogdag 2021 er organiseret af ECML Kontaktpunkt Danmark, Det Nationale Center for Fremmedsprog – NCFF i samarbejde med Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark, Institut français du Danemark, Goethe-Institut Dänemark og Studieskolen.

 

Ana Kanareva-Dimitrovska har en ph.d. i fremmedsprogdidaktik. Hun er projektkoordinator for Det Nationale Center for Fremmedsprog (Vest). Derudover er hun projektleder af Det Europæiske Center for Moderne Sprog – Kontaktpunkt Danmark.

Skriv en kommentar