Essay-konkurrence for gymnasieelever: Hvordan står det til lige efter fristen?

Da vi på Lingoblog fik idéen til at organisere en sproglig essay-konkurrence for gymnasieelever, havde vi regnet med god deltagelse – men at vi ville få hele 74 indsendte bidrag, det gik altså over vores forventninger. Wow!

Screenshot 2022 11 02 at 15.05.54

Der er tre kategorier: et essay skrevet PÅ dansk OM sprog, et essay skrevet OM et andet sprog end dansk, og et essay skrevet PÅ et fremmedsprog. I hver kategori er hovedpræmien 1.500 kr. Konkurrencen er støttet af NCFF, Det Nationale Center for Fremmedsprog (https://ncff.dk), et nationalt center oprettet af regeringen i 2018, der har til formål at understøtte og styrke fremmedsprog på alle niveauer i uddannelsessystemet. NCFF er forankret både øst og vest for Storebælt på henholdsvis Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

De indsendte essays kommer fra hele landet, alle regioner, hovedstadsområdet og større og mindre byer mv. Så vidt vi kan se, kom der dog ingen indlæg fra Sydslesvig eller Grønland, men der er fra Færøerne. Det er meget opmuntrende at opleve den store opbakning fra skolerne, de mange gymnasieelever og underviserne. Vi siger TUSIND TAK til alle deltagere, og alle der opfordrede andre til at deltage!

Langt de fleste har skrevet på dansk, men vi har også fået essays på otte andre sprog: engelsk, italiensk, færøsk, kinesisk, rumænsk, spansk, svensk og tysk. Imponerende!

image
Gladsaxe Gymnasium: flere essays

Tre typer afsendere var iøjnefaldende. Flere erklærede sig dyslektiske. Vi sætter pris på deres mod, og at de sendte deres indlæg, med eller uden stavefejl. Og så var der en del elever, der erklærede sig tosprogede. Begge disse grupper er selvfølgelig mere bevidste om og gør sig flere tanker om sprog og sprogbrug. Den tredje og fjerde gruppe var Gladsaxe Gymnasium og Fredericia Gymnasium. Det er klart de to gymnasier, hvorfra vi modtag de fleste indsendelser. Hatten af!

Stilistisk er essayene også iøjnefaldende. Nogle er skrevet i næsten akademisk sprog, og andre er litterære på højt niveau. Skrivefærdigheden fejler ikke noget, og det er rigtig flot.

Emnemæssigt er der også en stor spredning: uddødende dialekter, kommaregler, wokeisme, tosprogethed, bandeord og skældsord, kasus, hvor meget man hader grammatik, Harry Potter-oversættelser, påvirkning fra engelsk, at være udvekslingsstuderende, det irske sprog, esperanto, latin, sprogforandring, emojis, sprogudvikling, Gud, køn og sprog, høflighed, ordbetydninger, og meget, meget mere. Denne vifte af emner er ekstraordinær, og juryen glæder sig til interessant læsning!

Er der intet, som er skuffende? Jo, måske. Vi fik forholdsvis få essays skrevet på fremmedsprog, der undervises i på gymnasier, altså ud over engelsk. Er eleverne for usikre til at prøve? Er kravene for høje? Måske er der nogle gymnasielærere, der har et bud, som de skriver i kommentarfeltet til dette indlæg.image 1

De vindende essays bliver publiceret på Lingoblog, men lige nu ser det ud som om, der er flere essays end blot de vindende, der fortjener en plads på Lingoblog.

Husk at abonnere på Lingoblog. Det koster intet, nu og i fremtiden, og så får du en eller to gange om ugen besked i din email om et nyt indlæg. Gymnasielærere, gymnasieelever og alle andre sproginteresserede er meget velkomne til at læse med, og til at kommentere på indlæg, som de synes er interessante. Vi håber allerede, vi kan gentage konkurrencen næste år!

Peter Bakker er lektor i Lingvistik ved Aarhus Universitet, og en af initiativtagerne til Lingoblog.dk. Han er quizmaster for Lingoblogs ugentlige quiz om sprog.

Kristoffer Friis Bøegh er forsker på Peter Skautrup Centret og underviser på Nordisk, Aarhus Universitet, og er medinitiativtager til Lingoblog.dk.

6 kommentarer til “Essay-konkurrence for gymnasieelever: Hvordan står det til lige efter fristen?”

    • Vi forventer denne uge. Vi sender besked til de tre vindere senere i dag. Publikationsdatoer besluttes af Lingoblogs hovedredaktion. Jeg forventer snart. Vi regner med at offentliggøre også nogle af de andre gode essays, efter drøftelse med forfattere. Du kan glæde dig.

      Svar

Skriv en kommentar